Transition to a healthier and more sustainable food system in Argentina: An stakeholder analysis

Authors

  • Daniel Maceira Centro de Estudios y Sociedad (CEDES), Universidad de Buenos Aires (UBA), Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas (CONICET)
  • Daniel Ryan Instituto Tecnológico de Buenos Aires (ITBA)
  • Verónica Gutman Fundación Torcuato Di Tella (FTDT)
  • Veronica Fuster Instituto Tecnológico de Buenos Aires (ITBA).

DOI:

https://doi.org/10.25260/EA.23.33.3.0.2232

Keywords:

food diet, sustainability, climate change, nutrition, public health

Abstract

The need to design a strategic agenda towards healthier and more sustainable food systems is unquestionable. This is particularly complex in countries like Argentina, with a strong productive tradition in the agricultural and livestock sector and marked consumption patterns based on meat. Within this framework, this article develops an analysis of local stakeholders related to the agenda and the public debate on the transition towards healthy and sustainable food systems, considering a three-step sequence. First, the main actors are identified and their main perspectives and interests in relation to these issues. Second, groups or clusters of actors sharing similar positions are established. Third, a relationship matrix is developed, exploring their main cooperation and tension links. Among other findings, the article shows that the public agenda to move towards healthier and more sustainable food systems in Argentina is compartmentalized and fragmented, even within the national government ministerial institutions. In general terms, there are different subsystems of public policy and networks of actors that, despite having knowledge of specific aspects of the food systems agenda, offer a low level of thematic articulation and integration with each other.

References

Antunes, A. 2021. ¿Transformación o más de lo mismo? Bocado. Investigaciones comestibles. URL: bocado.lat/transformacion-o-mas-de-mismo.

Arrieta, E. M., and A. D. González. 2018. Impact of current, National Dietary Guidelines and alternative diets on greenhouse gas emissions in Argentina. Food Policy 79:58-66. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2018.05.003.

Arrieta, E. M., A. D. González, and R. J. Fernández. 2021. Dietas saludables y sustentables, ¿Son posibles en la -Argentina? Ecología Austral 31:148-169. https://doi.org/10.25260/EA.21.31.1.0.1096.

Arrieta, E. M., C. G. Fischer, S. Aguiar, M. Geri, R. J. Fernández, et al. 2022. The health, environmental and economic dimensions of future dietary transitions in Argentina. Sustain Sci. https://doi.org/10.1007/s11625-021-01087-7.

Britos, S., and M. Albornoz. 2022. ¿Cómo comen los argentinos? Consumos, brechas y calidad de dieta. Diaeta 40(177):90-105.

Cañete, G. 2019. Descarte, captura incidental y pesca ilegal, no documentada y no regulada. Antecedentes y situación a nivel nacional e internacional. Propuestas para desarrollar buenas prácticas y pesca responsable en la Argentina. Boletín Técnico de la Fundación Vida Silvestre Argentina, Buenos Aires.

FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF. 2020. El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2020. Transformación de los sistemas alimentarios para que promuevan dietas asequibles y saludables. Roma, FAO. https://doi.org/10.4060/ca9692es.

Food System Summit. 2021. Summit Compendium. United Nations. URL: foodsystems.community/food-systems-summit-compendium.

Fundación Agropecuaria para el Desarrollo de Argentina (FADA). 2021. Aporte de las Cadenas Agroindustriales al PBI. URL: fundacionfada.org/informes/aporte-de-las-cadenas-agroindustriales-al-pbi.

García Balus, N. 2021. Informe técnico Riesgos Alimentarios y Prácticas de Consumo en la Argentina Urbana: Haciendo foco sobre el Área Metropolitana de Buenos Aires. Encuesta de la Deuda Social Serie Agenda para la Equidad. Observatorio de la Deuda Social Argentina, Universidad Católica Argentina. URL: repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/12304.

Garibaldi, L. A., G. Andersson, C. Fernández Ferrari, and N. Pérez-Méndez. 2018. Seguridad alimentaria, medio ambiente y nuestros hábitos de consumo. Ecología Austral 28(3):572-580. https://doi.org/10.25260/EA.18.28.3.0.768.

Geels, F. W., and J. Schot. 2007. Typology of sociotechnical transition pathways. Research Policy 36(3):399-417. https://doi.org/10.1016/j.respol.2007.01.003.

Hanneman, R. 2000. Representación de redes sociales mediante matrices (M. Á. Petrizzo, traducción.). Introducción a los métodos de análisis de redes sociales. URL: revista-redes.rediris.es/webredes/text.htm.

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INDEC). 2021. Informes Técnicos. Vol. 5, nº 159. Comercio exterior. Vol. 5, nº 14 Complejos exportadores. Primer semestre de 2021. URL: indec.gob.ar/indec/web/Nivel4-Tema-3-2-39.

Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). 2021. Principales mensajes en camino hacia la Cumbre de las Naciones Unidas sobre los Sistemas Alimentarios, desde la perspectiva de la agricultura de las Américas. IICA/CE/Doc. 719 (21).

Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible (MAyDS). 2020. Informe del estado del ambiente 2019. Coordinación general de Silvia Chiavassa. 1a ed. volumen combinado. Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible (MAyDS) 2021. Cuarto Informe Bienal de Actualización de Argentina a la a la Convención Marco de las Naciones Unidas para el Cambio Climático (CMNUCC).

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (MAGYP). 2015. Ejercicio de estimación de las pérdidas y desperdicio de alimentos en Argentina.

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (MAGYP). 2019. Estrategia Argentina 2030, Valoremos los Alimentos. Con menos pérdidas y desperdicio de alimentos, hacia un sistema agroalimentario sostenible.

Ministerio de Salud y Desarrollo Social de la Nación (MSyDS) y UNICEF. 2018. Sobrepeso y Obesidad en niños, niñas y adolescentes según datos del primer nivel de atención en la Argentina.

Mohle, E. 2021. El mundial del clima. Infinito Punto Verde. CENITAL. URL: cenital.com/el-mundial-del-clima.

Secretaría de Gobierno de Salud. 2019. 2ª Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Ministerio de Salud y Desarrollo Social. Buenos Aires, Argentina.

United Nations Environment Programme (UNEP). 2019. Collaborative Framework for Food System Transformation, a multi-stakeholder pathway for sustainable food systems.

Weible, C. M., P. A. Sabatier, and K. McQueen. 2009. Themes and Variations: Taking Stock of the Advocacy Coalition Framework. Policy Studies Journal 37(1):121-40. https://doi.org/10.1111/j.1541-0072.2008.00299.x.

Willett, W., J. Rockström, B. Loken, M. Springmann, T. Lang, et al. 2019. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. Feb 2; 393 (10170):447-492. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4.

Transition to a healthier and more sustainable food system in Argentina: An stakeholder analysis

Published

2023-09-25

How to Cite

Maceira, D., Ryan, D., Gutman, V., & Fuster, V. (2023). Transition to a healthier and more sustainable food system in Argentina: An stakeholder analysis. Ecología Austral, 33(3), 730–742. https://doi.org/10.25260/EA.23.33.3.0.2232